Monday, 18 April 2011

sahabat ( ^^ )

 asalamuaalaikum,
                                         bermula lah cerita ku tentang SAHABAT. sahabat tuh..macam kawan lha..mereka memang wujud , memang ada di depan mata dan die sekelilling kita . tapi kan? ada segeliintir para sahabat nie yang memang baik di depan mata tetapi byla jah kat blakang bukan main di kutok agie.. memang pekara ni berlaku dekat aku ... haha  tkde kot.. memain je uh..
haaA. korang nak tahu tak apa maksud kawan makan kawan?


pertama :  mereka nie tidak jujur,apabila anda dalam kesenangan, mereka akan membuntuti anda ke mana saja anda pergi dan mereka juga akan buat apa saja untuk anda asalkan anda turuti kemahuan mereka tidak kira kemahuan apa pun. Saya bagi contoh, duit. Mereka berkawan dengan anda disebabkan duit.bukan nya nak kawan tapi nak duit, apaker tak faham ahh aku..(ayat kat atas uh nak skema ) 




kedua:mereka ada hasrat dengki dgn apa yg korang ader.Mereka tidak senang dengan apa yang anda miliki. Mereka anggap anda seorang yang lebih superior dari mereka dan mereka akan bermuka muka di depan anda tetapi apabila mereka di belakang anda, mereka akan mengutuk dan mencaci anda di luar pengetahuan anda sendiri. AKU  telah hadapi benda ini berkali kali.


ketiga:Hasutan. Mereka ini terlalu taksub menghasut orang lain untuk membenci kita walaupun kita tidak berbuat apa-apa.


keempat:tikam belakang kawan . macam die nieh suke buruk2 kan kawan die .. 


( yang tu jelhaaa aku tahu .. haha . aku harap kaw orang semuaaaA JANGAN wat cm nie kat korang punya fwen ehhh? anggap jer diowang uh mcm kakak ker abng ker apa2 je lah kan .. yang penting kawan mesti happy , don wat gado-gado wat sayang-sayang . ehhhh? tolong lah die kalau dlam kesusahan ke ape ker. eh?? okeyh okeyh . aku tau koran semua baik.. tapi ikot ckap aku . haha . )


*asalamuaalaikum*

Sunday, 17 April 2011

fikirkan nya

"Pehh..cun siot !", kata si A sambil membuat bunyi cencurut laut Antartika.
"Ni kalo jadi bini aku ni tak kuar umah la aku nampaknye", kata si B pulak sambil mengenyit-ngenyit matanya yang hanya terbuka setengah sentimeter (cm).
"Huiyyo.. (terkesima)", tak lepas pandangan si C melihat si dia yang terkinja-kinja di tepi jalan. Hampir sahaja cecair yang mengandungi enzim amilase di mulutnya terkeluar daripada tempat tadahan.
Beginilah respon kawan-kawan kita apabila melihat perempuan cantik. Pantang lalu depan mata, habis semuanya dipanah oleh mata-mata liar. Mungkin mereka tidak tahu bahawa panahan mata itu akan berbalik pada mereka sendiri akhirnya. Sedih. Kadang-kadang aku sendiri tak kuat untuk istiqomah dalam hal-hal macam ni. Tapi sentiasalah berdoa moga-moga diberi kekuatan oleh Allah S.W.T. supaya kita dapat melawan dan mendidik nafsu yang tak pernah lesu.
Menjaga pandangan bukannya perkara yang boleh dipandang remeh. Ia merupakan suruhan Allah S.W.T. kepada setiap individu Muslim yang beriman.
Firman Allah S.W.T dalam Surah An-Nur ayat 30 :

"Katakanlah (wahai Muhammad) kepada orang-orang lelaki yang beriman supaya mereka menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka. Yang demikian itu lebih suci bagi mereka; sesungguhnya Allah Amat Mendalam PengetahuanNya tentang apa yang mereka kerjakan."
Juga dalam Surah An-Nur ayat 31 :
"Dan katakanlah kepada perempuan-perempuan yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang yang haram) dan memelihara kehormatan mereka.."
Jika seseorang individu itu tidak menjaga pandangannya, mungkin dia akan terjebak ke dalam maksiat yg lebih besar iaitu ZINA. Kalau ditafsirkan pemerhatian dan mungkin sedikit pengalaman aku, sequence ke arah zina ni lebih kurang cm nie:ingt ehhh!!!
1Pandangan ->2Lintasan hati -> 3Khayalan -> 4Keinginan -> 5Tindakan -> 6Zina kecil -> 7Zina besar

Sebenarnya sequence ni memang reliable jika difikir secara logik akal yang sihat. Malah, ramai ulama-ulama dan ustaz-ustaz yang berpendapat sama seperti pendapat yang aku terangkan di atas tu, iaitu zina besar bermula daripada zina kecil, yang akhirnya bercambah menjadi dahan-dahan maksiat yang merimbun. Zina bermula dengan pandangan yang tidak terkawal. Daripada pandangan sedemikian, kita semakin mendekati zina.


Untuk lebih faham lagi konsep 'mendekati' di sini, kita ambil satu contoh. Katakan Ali ingin ke kedai yang jaraknya, let say 1220 langkah. Apabila Ali melangkah setapak keluar daripada rumah itu sahaja dia sudah dikira mendekati kedai tersebut, setuju? Jadi, pandangan yang tidak terkawal itu ibarat langkah pertama ke arah zina.

Part 'Tindakan' tu dah bersepah di merata-rata tempat. Paling berlambak di shopping complex & universiti. Untuk pengetahuan anda, disekeliling aku pun ada sebenarnya. Apa benda 'Tindakan' yang aku maksudkan ni sebenarnya? "COUPLE".full stop.
Jika pandangan sahaja dah dikhuatiri akan membawa kepada zina, apatah lagi bercouple? Orang yang berakal sihat sepatutnya tiada masalah nak jawab soalan ni.
Aku anggap mereka yang bercouple ini tidak tahu hukum yang sebenarnya. So, artikel ni adalah bertujuan untuk berkongsi dan MEMBERI TAHU. Jika ada sesiapa yang tengah bercouple atau hampir nak bercouple,dan merasakan maklumat dalam artikel ni akan menghalang niatnya untuk bercouple, maka hati-hati. Syaitan itu sentiasa mengajak ke arah kejahatan. Jika ingin mengikut nafsu syaitan juga, then go for it. Tapi ingat azab Allah di akhirat nanti takkan ada penangguhan.Selepas membaca  niee fikirlah2 kenapa Islam mengharamkan gejala 'couple' sebelum nikah....!! (so?? takyah lahh nak ^couple2^ nie.. tak bwak ke mna pun kan?? haa... okok . jgn marah aku kalau aku tego sebab korang bercouple . eh? aku tego sebab syang korang .. (:..
aku tak nak bercouple  nie  berleluasa  . eceeeh . betul pa kan?? takut2 ader yg melakukan maksiat lah .. berzina lah . berdate bawah umur lhaa.. apa2 je lha kan..
hummm .... tak yah lah eh?? couple2 bwah umur nie.. yang penting sekaran nieee kan?? kita study eh?? study lhaaa for watever je lah .. kan?.. study, kejar cita-cita duluh .. bru lah..main sayang2 HAHA :D. nmpk mcm lama tapi... tak lma lha.. *kot* . (: . okokok. harap korang amik nie simpan dalam hati . kunci semua . apa yg aku ckap nie *klau lha penting tok korang* ok! .
don couple2 ... )



       *asaalamuaalaikum* 

Thursday, 14 April 2011

sedih ialah kesucian hati ^^$

السلام عليكم ورحمة الله وبركاته





sedih nyaaa!!!! . sesuatu benda yg semua orang kenal kan? setiap orang akan menerima sedih kan? pelik arr kalau owang uh tak pena sedih dalam idop diowang ..kesedihan adalah something yang menderita kan jiwa kita sendiri dapat menghilagkan sesuatu yg kita ingin kan.atau sesuatu yg kita gagal untuk mencarinya .

kesedihan niee.. ngn kebahagiaan sesuatu yg tidak daat kita pisahkan .kekadang rse nak bahagia pastu lak nak sedih sekali....kenapa kita harus berasa sedih???????
Sebenarnya kesedihan adalah pilihan sebuah tindakan. Allah berfirman : 
 “Ingatlah, sesungguhnya wali-wali Allah itu, tidak ditimpa kekhawatiran dan tidak pula mereka bersedih hati.” (QS.10:62) 


  
 Al-Kindi (796-873M), seorang filosof awal Muslim, mengungkapkan tentang makna kesedihan yang menimpa pada kebanyakan manusia. Menurutnya, kesedihan yang ditimbulkan oleh manusia dan ditimpakan pada dirinya. Bukanlah sesuatu yang alami.
Kata al-Kindi, “Orang yang bersedih hati karena kehilangan miliknya atau gagal memperoleh sesuatu yang dicarinya, kemudian merenungkan kesedihannya secara filosofis lalu dia mengerti bahwa penyebab kesedihannya itu bukanlah keharusan, lalu dia saksikan banyak orang yang tidak memiliki harta itu tapi mereka tidak sedih, bahkan gembira dan bahagia, dia tak pelak lagi akan tahu bahwa kesedihan bukanlah hal yang niscaya dan tidak alami.”




ini bermaksud  kesedihan ialah sikap mental kita menghdapi kondisi lingkungan.banyal laa orang yg kemiskinan tapi ?? hatinya bahagia . byk orang yg kaya-kaya  tapi hatinya sngt sedih ....
macam ar aku kan? atuk aku meninggal pastu aku sedih ....
pastu mcm mne pulak aku boleh tergelak-gelak kegembiraan?
so?? aku mksud kan kt dalam percakapan aku nie ..
ALLAH SEBENARYA BUKAN MAHU UNTUK MENYEKSA KITA DENGAN KEANGISAN OR KESEDIHAN . SETIAP KESEDIHAN DAN KEGEMBIRAAN ? PASTI ADER HIKMAH NYA . 
so ?? kalau ade manusia yg diluar sana yg sedang kesedihan? aku sngt simpati . 
tetapi ingat ??? setiap pekara yg kita lakukan pasti!! ade hikmah nya . dan kita harus percaya akan (qadaq dan qadar) yg mencatat segala-galanyaaa (: 
so u must be happy  <3
aku pon ader kesedihan yg aku alam,member aku . dan jgn kamu ingat kesedihan kamu itu adalah teruk eh??
becoz ader orang yg terima lagi teruk dari kamu .
ALLAH TAK AKAN MENYEKSA  KAUM NYA (: i just need you don forget that  ( bi aku maybe hancur ) .
akie ^^ . 




                                           *asalamuaalaikum *

 
Get More Blogger Layouts At Hotlayouts2u.com